Tags

, , , ,

Kita cenderung untuk mengabaikan perkara kecil dalam hidup. Antaranya perkataan yang kita ucapkan atau tulis.

Perkataan yang kita ucapkan kebiasaannya memberikan dua kesan iaitu kesan positif dan negatif.

Perkataan mempunyai banyak lapisan dan mengandungi bukan sahaja makna malah ia juga mempunyai tenaga.

Perkataan bukan sekadar cara untuk berkomunikasi kerana kata-kata mempunyai tenaga.

Kata-kata memegang getaran, mempunyai kuasa dan kadang-kadang menunjukkan rahsia kita.

Perkataan mewarnai dunia kita dan juga bagaimana kita melihat dunia kita.

Dalam kata-kata yang kita katakan ada potensi emosi. Setiap perkataan yang kita gunakan boleh memberi impak besar.

Perkataan boleh membina atau merobohkan. Mereka boleh memotivasikan atau menggalakkan.

Bergantung pada pengalaman peribadi, kita akan mempunyai kaitan positif atau negatif pada kata-kata.

Masa gembira akan dikaitkan dengan perkataan positif manakala kenangan yang tidak menyenangkan dan menyakitkan akan mempunyai perkataan negatif yang dikaitkan.

Menggunakan kata-kata yang memberi inspirasi kepada diri kita setiap hari akan mengubah fikiran, tenaga dan tindakan kita yang pastinya akan membawa lebih banyak tenaga positif mengalir masuk ke dalam diri kita.

Menggunakan kata-kata negatif hanya akan mengelilingi diri kita dengan tenaga negatif dan membawa lebih banyak keadaan negatif kepada kita yang boleh menjadikan diri kita berasa tewas.

Menggunakan atau mengucapkan perkataan sama ada berbentuk lisan mahupun bertulis harus dikendalikan dengan berhati-hati (sebenarnya).

Sebaik mungkin harus dielakkan ‘cakap lepas’ atau ‘terjah’ atau ‘laser.’  Kita harus ambil seketika dan berhenti untuk memikirkan akibat dari apa yang kita katakan.

Kita sering didedahkan malah mungkin mengalaminya sendiri bila berhadapan dengan seseorang yang hanya bertindak balas terhadap sesuatu yang dikatakan atau dilakukan oleh seseorang dan mula menyerang orang itu dengan tuduhan (tuduhan-tuduhan) ‘kejam’ dan (mungkin) tidak berasas.

Situasi sedemikian pastinya menyebabkan kerosakan yang sangat serius yang mana mungkin mengakibatkan renggang atau terputusnya hubungan persahabatan/persaudaraan. Dalam kerjaya dan perniagaan, ini boleh sudah pastinya memberi kesan negatif.

Kita juga mungkin sering pernah mengalaminya dan melihat akan hal ini berlaku pada orang lain, sama ada di tempat kerja, dengan rakan-rakan atau dalam beberapa situasi sosial iaitu ramai orang meluahkan (bercakap) fikiran mereka sebelum berfikir.

Perkataan mempengaruhi orang lain dan membina hubungan di tempat kerja dan secara peribadi. Kata-kata boleh merosakkan dan memusnahkan hubungan.

Kadang-kadang, mungkin lebih baik tidak mengatakan apa-apa. Jika kita tidak boleh mengatakan sesuatu yang baik, lebih baik diam sahaja.

Kita harus memilih kata-kata yang hendak diucapkan atau ditulis dengan sangat hati-hati kerana kata-kata kita itu mempunyai potensi untuk kita mencapai hampir apa sahaja atau memusnahkan hampir apa sahaja.

Hanya satu komen negatif boleh merosakkan hari seseorang. Beberapa komen negatif mungkin merosakkan kehidupan seseorang.

Namun satu komen positif dan menggalakkan malah boleh meningkatkan penglibatan pekerja, mewujudkan budaya yang lebih sihat dan membuat lebih banyak perbezaan dalam kehidupan individu.

Cara kita bercakap (termasuk juga cara kita menulis),  sikap dan nada mencerminkan diri kita dan memberi impak kepada segala-galanya di sekeliling kita.

Ia boleh menyumbang kepada kejayaan kita atau “tidak berjaya” dalam kerjaya, perniagaan dan kehidupan peribadi kita.

Jadi, BERFIKIR sebelum kita bercakap. Ia akan membawa dan membuat perbezaan.

 

Advertisements