Tags

, , , ,

Hari ini, pengetahuan, kebenaran dan penemuan dan penyebaran maklumat adalah suatu yang biasa. Jarang sekali berjumpa seseorang yang mengenal pasti diri sebagai obskurantis atau yang secara terbuka memberi sokongan kepada obskurantisme sebagai perkara asas dalam utiliti yang sah yang luas (Bostrom, Kajian Falsafah Kontemporari , Vol 10 (2011):ms 44-79).

Masyarakat kita kini terdiri daripada pelbagai kumpulan dengan kepentingan dan cara-cara berbeza untuk mendapat maklumat.

Faktor-faktor yang mempengaruhi pertimbangan kita termasuk bagaimana maklumat itu sesuai dengan apa yang kita sudah percaya atau tahu, sama ada ia datang daripada apa yang dianggap sebagai sumber yang boleh dipercayai dan siapa lagi yang mempercayai maklumat itu.

Revolusi maklumat bermula pada awal 1990-an.

Revolusi maklumat telah merebak di seluruh dunia dan aliran maklumat telah menjadi tidak terurus.
Penyelidikan tambahan dalam sains membuat keputusan menunjukkan bahawa ‘keletihan’ maklumat boleh membawa kita untuk membuat keputusan yang tidak betul atau bersesuaian.

Usaha kita untuk mendapatkan maklumat terkini sama ada daripada sms, menulis sebarang tweet atau datang yang ‘dihidangkan’ kepada kita dari media untuk membantu kami membuat suatu keputusan, kita cenderung untuk memberikan pertimbangan kepada maklumat yang paling terkini ini dan biarkan ia menulis ganti maklumat sah yang mungkin telah diterima sebelum.

Otak kita tidak memproses maklumat dengan betul di bawah sedar  kerana maklumat yang baru atau pendapat datang berterusan.

Ini seterusnya menyebabkan limpahan data mentah yang menjadi terlalu banyak dan ini menjurus kita untuk membuat keputusan dengan berfikir terhadap apa yang kita tahu tanpa maklumat tambahan.

Alat komunikasi baharu boleh menyumbang kepada sarat maklumat dan penyebaran maklumat yang salah.

Internet dan inovasi komunikasi lain menyampaikan maklumat yang tidak membezakan antara maklumat yang dikaji dengan mendalam dan pendapat tidak berdasarkan fakta .

Maklumat yang salah datang dalam pelbagai rupa . Ia boleh datang dari media sosial atau hasil kerja-kerja fiksyen.

Maklumat yang salah juga tersebar untuk pelbagai sebab dan ada juga berlaku kerana orang suka menyampaikan maklumat yang mungkin berupaya membangkitkan tindak balas emosi pada si penerima.

Kadang-kadang maklumat yang salah tersebar dengan sengaja.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa kebanyakan kita terus bergantung kepada maklumat yang salah walaupun terdapat penarikan balik maklumat yang jelas/nyata. Kebanyakan kita masih juga bergantung kepada dengan maklumat yang salah kerana maklumat yang ditarik balik yang memberi kesan ke atas ingatan kita, hujah inferens dan membuat keputusan.

Adakah akses lebih baik kepada maklumat akan menyelesaikan masalah ini? Mungkin tidak.

Akan tetapi mungkin ia membantu jika kita bertanya soalan-soalan berikut: Siapakah penulis? Apakah kelayakan mereka? Di manakah maklumat yang disiarkan? Berapa lama maklumat tersebut? Bagaimana maklumat yang dikemukakan? Adakah maklumat itu realistik?

Ini kerana soalan-soalan itu akan membantu kita mendapatkan maklumat yang perlu bagi membolehkan kita membuat keputusan yang perlu dengan lebih baik dan berkesan.

Advertisements